Fytoterapi (örter)

 

Fytoterapi (örtmedicin) är den äldsta och allra mest beprövade läkekonsten. Ett stort antal människor i världen är beroende av örtmedicin för att förebygga och bota sjukdomar och diverse besvär. Tyvärr har många länder i västvärlden gått ifrån örtmedicin, och förlorat mycket värdefull kunskap. De senaste åren har det blivit en kraftig uppgång i intresset omkring örtmedicin både hos allmänheten och hos forskare. Flera tusen studier har gjorts som bekräftar effekter av örterna och även kan svara på en del frågor om hur dessa verkar. På grund av det allmänna intresset av att använda mera örtmedicin behöver folk vägledning och råd att hitta rätt medel, dosering och hur länge det ska användas.


Den vanligaste medicinska användningen av örter kan vara vid akuta behov som t.ex. kamomill vid magknip, men den vanligaste terapeutiska användningen av örtmedicin är ett regelbundet intag över längre tid (inte längre än två månader utan rådgivning) och då har örterna en normaliserande och återuppbyggande effekt på kroppen.  Örterna används ibland med fördel tillsammans med näringsämnen.


Det finns en del som är giftiga och dessa ska givetvis inte användas!


Biverkningar av örtmedicin är sällsynta och försvinner ganska snabbt. Man ska alltid sluta med ett preparat om man inte mår bra av det och rådfråga terapeut.

Länk: www.nnfs.se

Johannesört

  • Nyhetsbrev
  • Egenvårdstips
  • Kalendarium
  • Artiklar/Forskning
  • Internetbutik